Skal du på biltur i sommer? Dette bør du tenke på!

Post image

Betalt innhold | Annonse:

Her er noen enkle grep du bør gjennomføre før ferden på langtur starter. Det kan virke som små og enkle tips, men de små grepene kan utgjøre stor forskjell for å hindre uhell lenger frem på turen.


Sjekk spesielt sommerdekk og hengerfeste


Å legge ut på bilferie er slett ikke risikofritt. Enten du har med familie eller venner i bilen, forbered deg på at ting kan skje underveis og at det lønner seg å være best mulig forberedt.


Ofte fyller man opp bilen med både passasjerer og bagasje, og tenker mindre på om kjøretøyet faktisk er dimensjonert for dette.


Pakk smart, husk at de tyngste tingene skal nederst og aller helst langt fremme i bagasjerommet. Fyller du opp bagasjerommet og laster ting på taket, kan det begrense spillerommet for hvor mye du eventuelt kan ha på en tilhenger. Finn også ut hvor mye bilen din tåler å trekke.


Campingvogneiere må sjekke både hengerfeste, lys og speil. I bilens vognkort står det hva som er maks hengervekt for akkurat din bilmodell.


Piggfrie vinterdekk har vesentlig dårligere egenskaper enn sommerdekk på bar sommerasfalt. Er det vått, blir de glatte. Og jo varmere det er, jo glattere blir dem.


Dersom du trekker ut piggene på piggdekk, vil det også gi feil type gummi og øke fare dersom regnet skulle komme under turen.


Sjekk alle typer væsker


Det kan bli svært varmt i en bil. Og selv om de fleste norske biler er utstyrt med klimaanlegg, er det lurt å ta med nok drikke til alle sammen.


Sjekk at alle væsker holder korrekt nivå, etterfyll om nødvendig. Spylervæske er alltid greit å ha med på tur uansett. Sjekk nivået på motoroljen, og få den skiftet om det er lenge siden.


Dårlige batterier kan også føre til stopp, til og med om sommeren. Sjekk allmenntilstand og ladespenning. Dette kan du få hjelp til hos en av våre dekkverksteder.

 

Dekk og lufttrykk


Er du usikker på tilstandene til dekkene dine, bør du ta turen til en ekspert. Ikke gamble på at mønsterdybden holder. På sommerdekk er kravet minst 1,6 mm, mens Dekk1 og NAF anbefaler minimum 3 mm.


Sjekk dessuten lufttrykket. En tungt lastet bil vil kreve høyere lufttrykk i bildekkene. Skal du kjøre i høy hastighet på europeiske motorveier, bør du også sjekke hastighetsmerkingen på dekkene. (OBS! Vinterdekk har ofte lavere hastighetsmerking enn sommerdekk).


Pass deg for løse gjenstander!


Trygg Trafikk har en rekke gode råd for sommerturen, spesielt er de opptatt av høy fart og løse gjenstander.


«Handsfree» er selvsagt, mobilsamtaler trekker konsentrasjonen bort fra kjøringen. Har du bil uten handsfreesystem, kan et tips være å få installert DAB-radio i bilen med det samme. Mange DAB-radioer har også handsfree innebygget.


Løse gjenstander kan bli dødelige våpen ved bråstopp. Ha aldri gjenstander på bagasjehylla eller flytende rundt i bilkupeen. Imidlertid er det andre saker du slett ikke skal pakke for godt ned. For eksempel varseltrekant og refleks. Ha trekanten tilgjengelig til enhver tid underveis.


Skulle du punktere


Gjør deg kjent med hva du gjør i tilfelle punktering. Mange moderne biler har ikke reservehjul. Da gjelder å ha med punkteringsvæske og kompressor i bagasjerommet hvis uhellet skulle være ute.


Det er først og fremst for å spare vekt, plass og drivstofforbruk at man har erstattet reservehjulet med et reparasjonssett med tetteskum og kompressor. Du bør imidlertid uansett sjekke utløpsdatoen på punkteringsvæsken.


Husk at det er alltid mulig å skaffe seg et reservehjul og jekk, selv om bilen ikke er utstyrt med det fra fabrikk.

Er du nærme en Dekk-forhandler så kan de hjelpe deg med å bytte dekk og dekkskift.


Om Dekk1

Dekk1 skal være en norsk, frittstående, uavhengig dekk-kjede. Vi skal selge bildekk av kvalitet. Vi tilbyr dekk og felg av kjente og ledende merker.


Dekk1 skal være en faghandel kjede, og skal differensiere seg i markedet ved, fagkunnskap, vareutvalg service og profil.


Dekk1 tilbyr også tjenesten dekkhotell til store deler av landet.


Vårt mål er å være Norges største og ledende uavhengige dekk-kjede.


Vi fører også MC dekk


På vår hjemmeside Dekk1 kan du bestille time til dekkskift , dekkhotell og vi tilbyr også stort utvalg av dekk via nettbutikk.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen og til å vise annonser som er relevante for deg, samt for analyseformål.